SZTAKI HLT | Média

Média


Mesterséges Intelligencia Kiállítás: szövegelemzés és szómodellek
2019. május 9.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció által szervezett kiállításon a gépi szövegértést a Nyelvtudományi Intézet kutatói képviselték. Két technológiát ismerhettek meg a látogatók: az e-magyar gépi szövegeelemző láncot, és a magyar szóbeágyazásokat, amik a szavakat reprezentálják szövegek gépi tanuláson (vagyis mesterséges intelligencián) alapuló feldolgozásához. Az utóbbi témában három demót láthattak az érdeklődők:

A gépi szövegértés talán fő alkalmazása a gépi fordítás, egy másik az, amikor szövegekből bányászunk strukturált információt olyan alkalmazásokban, ahol erre nagy mennyiségben van szükség, pl. fogyasztói/választói elégedettség/vélemény mérése. Ha szövegeken akarunk gépi tanulást végezni, akkor először is szükség van jellemzőkre, ezt adják a szóvektorok. A nyelvtechnológia legtöbb módszere mindarra a száz-kétszáz emberei nyelvre működik, amire van elég szöveg, de vannak különbségek, pl. a magyarban a sok szóalak (képzők, ragok) miatt érdemes egy nyelvészeti tudást alkalmazó szótövezőt használni. Az e-magyar talán legfontosabb modulja is egy ilyen. A szóvektorok azt jellemzik, hogy a szavak milyen szűkebb szövegkörnyezetben mennyire gyakoriak (valószínűek, ,,természetesek"). Milliárd szavas szöveggyűjteményekből tanulja meg a gép a vektorokat, de ezek nyers szövegek: semmilyen emberi elemzés nem kell hozzá. A modelleket az teszi nyelvészetileg érdekessé és mérnökileg hasznossá, hogy ugyanazokat a vektorokat (sőt újabban mély hálók korai rétegeit) lehet használni egészen különböző feladatokra. A mesterséges intelligencia szó azért vált 2012 körül újra divatossá, mert a konnekcionista (neuronoknak gondolt csomópontok aktivációin és a közöttük levő asszociációkon alapuló, 1974 óta kutatott) modellek összeértek a gépi tanulásnak a 90-es években kialakult szilárd módszertanával.

Statisztikai nyelvmodellezés
2018. november 8.

Számítógépes társadalomtudomány: A transzdiszciplináris megközelítés hozadéka és kihívásai Az MTA TK koordinálásával működő MTA Számítógépes Társadalomtudomány témacsoport rendezvénye 2018. november 8. 9.00-14.00 Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza (1097. Tóth Kálmán utca 4.), Nagyterem

10:25-11:10 Statisztikai nyelvmodellezés Nemeskey Dávid (MTA SZTAKI)

Az előadás bevezet a számítógépes nyelvészet egy területe, a nyelvmodellezés alapjaiba és módszereibe. Bemutatjuk mind a hagyományos, mind az utóbbi években forradalmat hozó mélytanulásos megközelítést. Utóbbi legnagyobb eredménye, hogy a nyelv feltérképezése közben a szavaknak a jelentésük alapján ad reprezentációt. A melléktermékként létrejövő szóbeágyazásos modellek egy sokdimenziós térben helyezik el a nyelv szavait. Ez a nyelvi univerzum, a maga galaxisaival és klasztereivel a gépi szövegértés egyik legfontosabb eszköze. Az előadás arra is kitér, hogy a nyelvmodellezés hogy segíthet egy adott mű alkotóját megtalálni, illetve feltérképezni egy ismeretlen nyelvet.

Hogyan borítja fel a technika azt ahogyan írunk, beszélünk és gondolkodunk
2016. december 5.

Az internet megöli a világ nyelveit
2013. december 4.

Kornai András interjúja a Washinton Posttal

Mi lesz a magyar nyelvvel IRL?
2012. november 19.

Hazánk legnagyobb kutatói a nyelvek digitális túlélési esélyeiről beszélgettek a Magyar Nyelv napja és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi intézetében rendezett konferencián.

A szemantikus nyelvtechnológia alkalmazásai
2012. november 17.

Kornai András előadása a Budapest New Tech Meetup-on

Digitális vészhelyzetben a magyar
2012. november 16.

Elveszik-e a digitális térben a magyar nyelv, és mit kell tennünk a digitális túlélésért?

A robotpénztárostól a 4D technológiáig - a határtalan magyar tudomány legfrissebb vívmányai
2012. október 25.

Interjú az Orient Rádió "Köz-Vélemény" című műsorában

"Felsőgödig kérek egy ilyen nyugdíjas"
2012. szeptember 28.

Az Origo Techbázis cikke a Kutatók Éjszakáján bemutatott robot MÁV-pénztárosról.

Az őssejtkutatástól a robotpénztárosig
2012. szeptember 24.

Az MTA tagintézményei a Kutatók Éjszakája rendezvényein.

Miből lesz a robot MÁV-pénztáros?
2012. szeptember 24.

A Nyelv és Tudomány (nyest.hu) oldal riportja a robot MÁV-pénztárosról

Alkalmazzunk személyi asszisztenst
2012. augusztus 15.

Az Élet és Tudomány interjúja a nyelvtechnológiai kutatásokat végző matematikai nyelvésszel, Kornai Andrással.

Nyelvhalál a digitális korban
2012. június 20.

Kornai András előadása DFKI kutatóközpontban

Nyelvében él a gép
2011. szeptember 23.

A felhasználó magyar nyelven beszélgethet a rendszerrel, majd élőben láthatja, ahogy a robot követi az utasításait, esetleg előtte visszakérdez, netán maga is véleményt fogalmaz meg arról, hova is kerüljenek a színes kockák és golyók.

Miből lesz a robot-mávpénztáros?
2011. szeptember 16.

„Nem mindig az a nehéz, amit nehéznek gondolunk, és az a könnyű, amit könnyűnek” – mondja dr. Kornai András

Kornai András portréja
2011. február 8.

A Mindentudás Egyeteme által készített rövid bemutatkozó film

Ember, gép, nyelvtechnológia
2011. február 8.

2011-ben Kornai András a Mindentudás Egyetemén tartott előadást a nyelvtechnológiáról